Miért érdemes használt üzleti kategóriás gépet vásárolni?

Hogyan (ne) kezdjünk neki a vásárlásnak?

A bevett, de rossz vásárlási szokás: felnyitjuk az akciós újságot, amit a postaládába begyűrtek és átlapozunk a gyerekpelenka – babkonzerv – kerti locsolócső – tanga bugyi kínálaton és már válogatunk is a szuper akciók közül. Ezekben az üzletekben a számítógépekhez annyira értenek, mint az előbb felsorolt termékekhez. A marketinghez viszont nagyon is, mert „hülye” vagy, ha máshol vásárolsz. Pedig szinte a legjobb, amit tehetünk, hogy nem ilyen helyeken vásárolunk.

Mindenek előtt a legfontosabb: A két nagy kategória, és azok különbségei.

Bizonyára feltűnt már sokaknak, hogy kétfajta notebook kategória létezik. Otthoni és üzleti kategóriás. Feltűnő lehet, hogy ezen termékek árában jelentős különbség vehető észre. Mégis mi a különbség köztük? Miért kérhetnek el, ugyan olyan sebességű (látszólag) notebookért akár háromszor annyi pénzt? Az ilyen akciós újságokban 130.000. forintért árult notebookok paraméterekben majdnem megegyeznek egy 400.000. forintos Lenovo ThinkPad vagy HP EliteBook notebookkal.


Lássuk részletesen a különbségeket.

Otthoni felhasználásra szánt notebookok:

 • Ár

Jellemzően ilyen notebookokat újonnan 80-150.000. forint között kapunk. 100.000. forint alatt szinte borítékolható egy évekig keserítő rossz vétel, de felette is figyeljünk, mert van mire…

 • Strapabíróság

Jellemző az egyszerű műanyag borítás, sok esetben műanyag fülekkel összepattintva, alul jó esetben egy szerelő nyílással. Viszont jellemzően lakkozott felület, ami szépen csillog. Ez szép, az első fél évben. Utána viszont jelentkeznek a gondok. Ugyanis a csuklónknál gépelés közben az izzadtság megoldja a lakkréteget, ami lepattogzik. Sajnos ezek az olcsó anyagok, akár egy kis ütéstől is hajlamosak elrepedni. Érdemes tehát anyagában színezett burkolatú gépet vásárolni. Illetve fontos még megjegyezni, hogy a kijelzőt tartó zsanérok sem a legjobb anyagból készülnek, sokszor találkozni olyan esettel, hogy pár hónap után lötyög a kijelző, extrém esetben megtartani sem képes a kijelzőt.

 • Kijelző mérete és felbontása

Általában nagy méret jellemzi őket, viszont a felbontás kicsi. Mi is az a felbontás? Képzeljünk el egy fix adott területet. Egy ilyen otthoni 15,6″ átmérőjű (1 col = 2,54cm, azaz 15,6 col = 39,6cm) notebooknak általános felbontása jelenleg az 1366 × 768. Ez érthetőre fordítva: a megjelenített kép az alábbi mennyiségű képpontból tevődik össze: 1366 képpont vízszintesen és 768 képpont függőlegesen elhelyezkedve. A terület nagysága miatt ezek a képpontok távol állnak egymástól, így nem nehéz észre venni őket és nem a legszebb képet fogjuk kapni, avagy nagy méretben láthatjuk a kevésbé éles képet.

 • Kijelző felülete

Otthoni notebookok esetén sokszor találkozunk csillogó kijelzővel, ami lakkozva van. Nagyon szépek rajta a színek, a képek. Igazán vágykeltő látvány egy polcon. A probléma akkor keletkezik, amikor szabadtérre kivisszük a notebookot vagy csak a napnak háttal ülünk egy szobában. Ugyanis ez a felület tükröződik és napfényben nem sokat látunk a megjelenített képből.

 • Hűtés

Kevesen tudják, de talán a legfontosabb szempont egy notebook életében a hűtés, ugyanis a hőtermelése tetemes lehet, ha egyszerre több programot futtatunk. Sajnos olcsó notebookoknál rézcsövet csak a hő szállítására használnak, de a hűtőbordák sokszor alumínium anyagúak, de ami ennél is fontosabb azok a ventilátorok, amik szintén nem a legjobb csapágyazással vannak ellátva. Ezek a tipikusan meleg notebookok, amik égetnek, és zajosak. Miért rossz ez a készüléknek is? A hő, amit kifúj a szellőző nyílásokon közel sem olyan forró, mint az alkatrész, melyről a hűtőrendszer elszállította és ezek a chipek forrasztva vannak. Ha a nagy hő hatására egy ilyen chip több száz forrasztása közül csak egy is megolvad, már nem kapcsol be a notebook és/vagy komplett belsőt cserélünk 40.000. forintért, vagy visszahelyeztetjük 20.000. forint körüli összegért. A jelenség nem, hogy nem ritka, de szabályosan tolongás van azokon a helyeken, ahol ezeket javítják. Ha melegedős notebookkal rendelkezünk, akkor ajánlott évente szervizben hővezető pasztát cserélni és havonta kompresszor segítségével kitisztítani.

 • Fűtés

Fűtésre nincs szüksége a gépeknek, viszont nekünk sem. Ellenben ezek a notebookok az alulméretezett hűtés miatt sokszor égetően melegek. Másik probléma, a szellőzés, ugyanis ezek a notebookok a hőtermelésük miatt folyamatos szellőzést igényelnek. Igen ám, de mi van, ha az ágyon egy pléden hagyjuk és ezzel eltakarjuk a hűtőnyílást? Sajnos az előzőleg már leírt chip olvadásos jelenséget is előidézhetjük, persze itt rendszeres alkalomról van szó.

 • Bővíthetőség

Kizárólag memória és merevlemez cserélhető biztonságosan, már, ha van szerelő nyílás. Egyéb esetben a garancia elvész. Plusz eszközök beszerelése, beépítése lehetetlen.

 • Akkumulátor

Jellemzően olcsó akkumulátor cellákat rejt az akkumulátorok burkolata, melyek eleinte sok ideig is képesek táplálni a gépet, ám az idő múlásával drasztikusan csökken az akkumulátor üzem ideje.


Üzleti felhasználásra szánt notebookok:
 • Ár

Általában itt szokott mindenkinek elkerekedni a szeme, hiszen 200.000. forint a legolcsóbb, de jellemző a 300.000. forint feletti ár. Viszont használtan töredék áron juthatunk hozzá és szinte garantálható, hogy „tovább marad életben”, mint egy új akciós notebook, sokszor pedig annál többet is tud. Kínálatunkban bőséggel talál olyan gépet ami kiszolgálja az igényeit, és még pénzt is megtakarít.

 • Strapabíróság

Jellemzően fém, magnézium és prémium műanyag borítást kapnak. Ezeket olyan mértékben alakítják ki hosszas, komoly tervezések után, hogy a gépház a nagyobb ütések esetén is ép maradjon. Nagyobb márkáknál például a magnézium ötvözetű vázzal szerelt modellek alkalmasak arra, hogy egy átlagos felnőtt ember ráálljon a notebookra anélkül, hogy az károsodna. A hő terhelést is jobban bírják, illetve a folyadék és cseppálló billentyűzetek is szinte alapértelmezettnek számítanak a kategóriában, akár csak a giroszkópos (mozgás érzékelős) merevlemez védelem. Ha egy ilyen notebook leesik, nem kell attól tartanunk, hogy a kopáson kívül lesz számottevő baja.

 • Kijelző mérete, és felbontása

Jellemzően kisebb méretű 14″ (~35,5cm) átmérőjű kijelzővel vannak szerelve ezek a gépek, a hordozhatóság miatt, viszont a felbontásuk (avagy a képpontok sűrűsége, mint az otthoni gépeknél kitárgyaltuk) jobb, élesebb képet adnak. Egy ilyen 35,4 centiméteres kijelzőn akár 1600 vízszintes és 900 függőleges képpontot is képesek megjeleníteni. Tehát élesebb képet látunk.

 • Kijelző felülete

Kizárólag matt felületű kijelzőket használnak ezekben a gépekben. Bár nem olyan látványos egy polcon, de napfényben és éjszaka a türköződés mentes felület nagyon kellemes használatot eredményez. Erős napfényben is jól olvasható marad a kijelző. Számos modellben fényérzékelőt is elhelyeznek a kijelző környékén, hogy az aktuális fényviszonyoknak megfelelő legyen a háttérvilágítás ereje, ezzel kímélve a szemet és az akkumulátort, valamint növelve a láthatóságot minden körülmények között.

 • Hűtés

Az árhoz mérten, itt bizony nem spórolnak a réz hűtőbordákkal, itt már nem csak a hőt szállító csövek készülnek rézből, hanem a komplett hűtőrendszer. Nem olcsó, de a legjobb megoldás. Mi sem bizonyítja jobban, hogy egy átlagos üzleti notebook ventilátora csak időnként kapcsol be és akkor is alacsony fordulatszámon, hangtalanul. Ez annak köszönhető, hogy a hűtőrendszer hő leadása profin megtervezett és az anyaghasználat is prémium.

 • Fűtés

Igen, ezek a notebookok nem fűtik a lábunkat sem az asztalt és egyáltalán semmit, mivel a hűtés jó és a szellőzés is.

 • Bővíthetőség

Minden moduláris ezekben a gépekben, ha úgy tartja kedvünk az optikai meghajtó helyére akár egy plusz adattárolót is beszerelhetünk, illetve akkumulátort, mivel a szakemberek évekre előre terveznek, akár generációkon át is cserélhető az akkumulátor, mert nem változtattak a csatlakozási ponton, ellenben a többi olcsóbb gépekkel, ahol szinte fél évente új formájú akkumulátorokat helyeznek el a notebookokban. Nagyon fontos, hogy ezek a gépek az aljukon rendelkeznek egy dokkoló csatlakozóval, mely segítségével egy talprészhez csatlakoztathatjuk, amellyel plusz csatlakozási felületek nyílnak meg számunkra. Így lehet akár a notebookunk az otthoni számítógépünk is egyben. Egyszerű, valamint logikus felépítésük miatt ezek a gépek nagyon könnyen szétszedhetőek, cserélhetőek az alkatrészek. A gyári terméktámogatás is többszörös ideig él, mint egy otthoni notebook esetén.

 • Akkumulátor

Általában neves gyártók celláit találjuk az akkumulátorok belsejében, melyek a kezdeti teljesítményükből az idők folyamán kevesebbet veszítenek. Persze ezek is tönkremehetnek, de több ideig tartanak, mint olcsóbb testvéreik esetében. Ráadásul az üzleti modellek jelentős százalékára jellemző, hogy több cellás kivitelek léteznek az adott típushoz. Tehát ha nekünk nem elég a gyári 4 cella, akkor könnyedén vehetünk 6-9 cellás akkumulátorokat és akár megkétszerezhetjük az üzemidőt.

 • Teljesítmény

Az üzleti felhasználás miatt szinte minden típusra igaz, hogy a leggyorsabbak. Egy nagy cégnél fontos, hogy a munka gyorsan és biztosan haladjon. Ezeknek a gépeknek a fő felvevő piaca a nagy cégek. Kompromisszumot itt nem tűrnek.


Kinek ajánlott a használt üzleti notebook?

– Akik megbízható, strapabíró gépet szeretnének.

– Akik egy új gép áránál olcsóbban, nagyobb minőséget szeretnének.

– Akiknek fontos adataik biztonsága, még egy leejtés vagy kávés baleset után is.

– Akik együtt tudnak élni azzal, hogy a külső design megtervezése volt az utolsó szempont ezeknél a gépeknél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük