Kamera rendszerek


Vállaljuk kamera rendszerek kiépítését és karbantartását.

Mindenki számára fontos a biztonság, és néha a legnagyobb visszatartó erő, ami miatt nem tudunk dönteni a megfelelő védelem mellett, hogy nincs elég idő áttanulmányozni a lehetőségeket és kiválasztani a legjobb megoldást.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy IP kamera rendszer, vagy analóg rendszer kerüljön-e telepítésre, mert ár/érték arányban néha nem egyértelmű a helyzet. Természetesen mindig a tervezett felhasználási forma és a helyszín adottságai határozzák meg a jó döntést a két rendszer-típus közötti választásban. De mégis, analóg, vagy IP kamera? Ilyen esetekben leginkább a következő választ adjuk érthető formában mindenki számára.

Analóg kamerák

Az analóg kamerák működésének legfőbb jellemzője, hogy fizikai összekötött hálózatot alkotnak egymással a rendszer alkotó elemei. Van egy központi rögzítő egység, amely lehet DVR, de akár PC is és a kamerák erre a rendszerre csatlakoznak kábellel, esetleg vezeték nélkül kapcsolattal. Persze előbbi a jellemzőbb.

Adott egy analóg kamera, amelynek videó jelét csak úgy tudjuk rögzíteni, ha a kamera működési helyszínén belül található a rögzítő egység is. Ez egy fizikai hálózat, amelyben a két eszközt fizikailag valóban össze kell kötni.

IP kamerák

Az IP kamerák hálózata már nem ennyire egyértelmű. Mivel IP alapú kommunikációval kapcsolódnak egymáshoz a kamerák és a rögzítők, az eszközök helyszíne sem kell, hogy azonos legyen.

Az IP kamerából épített megfigyelési központ más. Adott egy IP kamera pl. Gyömrőn egy router mögé telepítve LAN vagy Wi-Fi kapcsolattal. Értelemszerűen a rögzítő lehet ugyanabban a hálózatban is, ahol a kamera működik. Az IP kamera és a rögzítő ilyenkor logikailag az analóghoz hasonló fizikai hálózatot alkot. De az IP több ennél, mert megtehetjük vele, hogy az IP kamera továbbra is Gyömrőn működik egy internetes kapcsolattal rendelkező router mögé helyezve, ugyanakkor a rögzítő lehet Budapesten, Debrecenben vagy akár Pécsen is egy másik ugyancsak internetes kapcsolattal rendelkező router mögé elhelyezve. Sőt, ha sok IP kamerát fűzünk egy hálózatba, a kamerák természetesen bárhol lehetnek a neten egymástól független helyszíneken. De hogy csavarjunk egyet rajta, egy kamerához több rögzítő is tartozhat, s minden rögzítő egyidőben végezheti a dolgát attól függetlenül, hogy az egyik rögzítő éppen hazánkban vagy Ausztriában esetleg Romániában került elhelyezésre.

Az IP kamera rögzítő nélkül is tud működni.

Adott egy IP kamera a netes router mögött és nem kell fizikai rögzítő hozzá, csak egy bérelt FTP tárhely. Az IP kamera ilyenkor mozgás érzékeléskor, vagy folyamatos módon képes felvételeket továbbítani az FTP szerver irányába úgy, hogy mi magunk nem is rendelkezünk fizikai rögzítővel sem a helyszínen, sem a távolban.

Fontos megjegyeznünk még, hogy minden kamera rendszert biztonságosan kell telepíteni. A rögzítőt ajánlott zárható rack szekrényben elhelyezni, amit szintén ajánlott a falhoz több ponton, jó minőségű csavarral rögzíteni. A kábeleket érdemes csatornákba húzni és azokat a lehető legmagasabban elvezetni, hogy minél nehezebb lehessen hozzájuk férni.


Ha nincs konkrét elképzelésed, vagy esetleg bizonytalan vagy a részleteket illetően, az sem jelent problémát. Telefonos vagy egy személyes konzultáció alkalmával felmérve a lehetőségeket és a rendszerrel szemben támasztott követelményeket állítjuk össze a megfelelő kamera rendszer árajánlatot.

Kérj tőlünk árajánlatot és szakmai tanácsokat, hogy az adott objektum esetén milyen biztonsági rendszer kiépítése lenne a leginkább indokolt!