LED technológia

Ismét két teljesen különböző technológiát fogok összehasonlítani, bár ugyanazt a funkciót látják el, még sem lehet a kettőt egy napon említeni.


Izzólámpa | halogénlámpa:

Az izzólámpa az egyik legrégebbi elektromos fényforrásunk. Fényét elektromos áram által felizzított volfrámszál adja, az izzószálat az üvegburában lévő semleges gáz vagy vákuum óvja meg a levegő oxidáló hatásától. Az általános célú izzók élettartama kb. 1000 óra. A tömeggyártásnak köszönhetően olcsó és éppen ezért a legelterjedtebb a háztartásokban, viszont a fényhasznosítása nagyon alacsony, azaz kicsi a hatásfoka. A bevezetett energia mindössze 2-5%-át alakítja fénnyé, a többi hőként kárba vész. A bura anyagát tekintve leggyakrabban lágyüveg, halogénizzók esetén keményüveg vagy kvarc.
A halogénlámpa is izzólámpa, a hagyományos izzótól annyiban tér el, hogy az izzószálat kisméretű kvarcüvegből készült bura veszi körül, amelyben valamilyen semleges gáz és kis mennyiségű halogén elem (jód, bróm) található. A halogénelemek jelenléte javítja az izzók fényhasznosítását és élettartamát is.

 

LED (Light-Emitting Diode):

A világító dióda félvezető anyagból készült fényforrás. A dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, ötvözőitől függ. A LED inkoherens keskeny spektrumú fényt bocsát ki. A fény spektruma az infravöröstől az ultraibolyáig terjedhet. A fény úgy keletkezik, hogy a diódára kapcsolt elektromos áram a dióda anyagában levő atomok elektronjait gerjeszti, amitől azok nagyobb energiaszintű elektronpályára lépnek, majd miközben visszatérnek eredeti energiaszintjükre, fotonokat bocsátanak ki (a fényelektromos jelenség fordítottja). A LED-ek előnye, hogy a kimeneti fény előállításához alacsony áramerősséget és feszültséget igényelnek, kicsi a fogyasztásuk, kevéssé melegszenek, nagy a kapcsolási sebességük, kis helyen elférnek, ütésállók és nagy az élettartamuk.
A LED csak egyenáramú áramgenerátorról üzemeltethető, és párhuzamosan nem kapcsolható. Váltóáramú feszültséggenerátoros áramforrás és a LED közé egyenirányító és áramkorlátozó áramkört kell kapcsolni. Szokásos megoldás még, hogy a LED-del egy másik diódát vagy LED-et kötnek párhuzamosan. Így az egyik félhullám alatt világít, a másik félhullám a másik diódán keresztül folyik. Ezt az emberi szem nem tudja követni.

A manapság kapható egyedi diódák teljesítménye már eléri a 100 wattos nagyságrendet, fényhasznosításuk pedig meghaladja a 100 lm/W értéket. Megfelelő áramgenerátoros táplálás esetén ez az egyik legkedvezőbb érték a világítástechnikában.

A LED-eknél háromféle színhőmérséklet van.

  • Melegfehér (műfény, napnyugta szín): 2700-3400 Kelvin
  • Természetesfehér: 3500-4900 Kelvin
  • Hidegfehér (nappali napfény színe): 5000 Kelvin felett

A hagyományos izzólámpa ugyan olcsóbb és elterjedtebb (még), de a LED lényegesebben kevesebbet fogyaszt (akár 80%-kal) így később jobban megtérül, nálunk 2 év jótállással tudsz vásárolni LED technológiás fényforrásokat (izzó, fénycső, szalag, asztali lámpa..).