Miért fontos a rendszeres számítógép karbantartás?

A nyolcvanas évek elején, mikor az otthoni számítógépek kezdtek elterjedni a világban a méretük és áruk csökkenése miatt, még nem voltak annyira csúcson járatva, mint napjainkban, így a rendszeres számítógép karbantartás még szóba sem került. Akár hűtés nélkül is vagy passzív hűtéssel is képesek voltak megbízhatóan működni. Ahogy növekedett a sebesség és teret kezdett hódítani a multimédia, grafika, zeneszerkesztés stb. egyre fontosabb figyelmet igényel a számítógépek rendszeres karbantartása.


Hűtés, takarítás:

Elsősorban a megfelelő hűtés biztosítása berendezéseinknek. Többféle hűtést fejlesztettek ki ennek érdekében, pl. léghűtést, vízhűtést. A háztartásokban legelterjedtebb forma a léghűtés. Ezt megfelelő hűtőbordákra erősített ventilátorokkal oldják meg.
Egy átlagos gépben a tápegységet és processzort hűtünk, de kiépítéstől függően a videó kártyát, alaplapot, házat és egyéb részegységet is kell hűteni. A modern technika szerencsére eljutott oda, hogy mindezt megfelelő módon szabályozza magának a számítógépünk. A hőmérséklet növekedésének arányával növeli a ventilátorok fordulatszámát. Viszont amire nekünk figyelni kell, hogy ha a hűtőborda lamellái közt összegyűlik a por, csökkenni fog a hatékonyság. Rendszeres időközönként takarítanunk kell. Alkalmanként szemügyre kell venni gépünk belsejét, hogy milyen mértékben van lerakódás, ha szükséges, takarítsunk.

Hogyan?

Erre legjobb módszer egy ecset, porszívó, levegő spray, vagy el kell vinni olyan helyre, ahol kompresszorral egyszerűen kifújják belőle a port. Természetesen a léghűtésnek vannak összetevői, pl. hűtőborda mérete, anyaga. A sűrűbb lamellákkal rendelkező borda nagyobb hőleadó felülettel rendelkezik, így hatékonyabb. A rézből készült borda jobb hővezető képességgel rendelkezik, mint az alumínium. Minél nagyobb a ventilátor, annál kisebb fordulatszámon képes ugyanazt a mennyiségű levegőt megmozgatni. Fontos részét képezi még a hőátadásnak a hővezető paszta. A processzor és a hűtőborda felületén apró egyenetlenségek alakulnak ki a gyártás során. Ezt tölti ki a hővezető paszta és növeli a hőátadás hatékonyságát. Természetesen minden olyan helyen megtaláljuk és alkalmaznunk kell, ahol hűtőbordát használunk. Ezekből is többfélét gyártanak. Személy szerint én azokat a típusokat ajánlom, melyekbe nem tesznek fémreszeléket. Elkerülve az esetleges zárlat keletkezésének lehetőségét, nem beszélve arról, hogy nehéz, vagy lehetetlen rendesen eltávolítani. A másik elterjedtebb hűtésrendszer a vízhűtés.

Vízhűtés

Hatékonyabb, mint a léghűtés és csendesebb is, egyben megvan az a veszélye, ha a folyadék kikerül a rendszerből, tönkre teheti a gépünket. Itt is megtalálható egy hőleadó egység, melyet általában a gépház külső részén helyeznek el. Egy kis keringető szivattyú mozgatja a folyadékot a rendszerben. A hűteni kívánt egységeken ugyanúgy használni kell hűtőbordát, hővezető pasztát, csak más a kialakításuk. Itt nem közvetlenül a borda hűt, hanem a külső hőleadó egység.

Létezik passzív hűtés megoldás is, ahol a hűtőborda méretével érik el azt, hogy ne kelljen ventilátort alkalmazni.

Visszatérve a karbantartás lényegére, ha nem figyelünk ezekre a dolgokra, akkor csökkentjük a gépünk teljesítményét, vagy akár tönkremegy a gépünk. Asztali gépeknél jellemzően a processzor elkezdi visszavenni a teljesítményét, így próbálva megakadályozni a károsodást. Egy idő után így is elkezd elégni a nyáklap, az alkatrészek meghibásodnak, bizonytalanná válik a működés, vagy el sem indul a rendszer. VGA kártyáknál csökken a teljesítmény, szétesik a kép, hibák keletkeznek a megjelenítésben vagy leáll az adott program futtatása.

Mi a helyzet a notebook-okkal?

Notebook-oknál hasonló hibajelenséget figyelhetünk meg, ha elmulasztjuk a karbantartást. Laptopunk esetében is jellemzően hasonló hibajelenségeket figyelhetünk meg. A burkolaton lehet megfigyelni, hogy elkezd forrósodni és a gép lassulni kezd, lefagy. Itt az a veszély áll fenn, hogy a laptop a melegedés hatására elkezdi leolvasztani az alkatrészeket a nyáklapról. Így ugyanúgy működésképtelenné válik. Ha elmulasztjuk a latpopunk karbantartását, egy idő után már nem lehet egyszerűen kifújni belőle a port, mert a beszívott por összeáll egy szivacsos állománnyá, ami megállítja a hűtőventilátort, ha belefújunk a bordák közé levegővel. Ezek elmulasztása később az alaplap tönkremenését hozza magával, ami egy idő után nem javítható károsodást szenved.


Szoftveres megelőzés:

Ha már rendbe tettük hardverünket, jöhet a szoftveres karbantartás. Legtöbb károsodást az interneten való böngészés okozza. Mindig figyeljünk oda, hogy milyen oldalakat nyitunk meg. Az ingyenesen letölthető programokat körültekintően kell kezelni, mert telepítés során olvasatlanul egyezünk bele a feltételekbe és telepítjük a kívánt program mellé a kéretlen alkalmazásokat, megadva az utat a folyamatos reklámok felugrálásának és ezzel sok bosszúságot okozva magunknak.
A legveszélyesebb kártevők képesek adatainkat hozzáférhetetlenné tenni, egyéb jelszavainkat e-mail címünket megtudni. Ezen felül vannak nem ennyire agresszív kártevők, melyek csak böngészési szokásainkat figyelik, így érdeklődésünknek megfelelő reklámokat jelentetnek meg. Természetesen a gépünk erőforrásainak használásával járnak ezen programok futtatása. Ha egyre lassabban nyílnak meg az oldalak, várakozunk és nem történik látszólag semmi, akkor itt az ideje egy szoftveres karbantartásnak. Ha már annyira fertőzött a gépünk vírusokkal és kártevőkkel, akkor ésszerűbb újra telepíteni a rendszert adatmentéssel. Ezeket magunk is megtehetjük kellő hozzáértéssel, vagy forduljunk szakemberhez.


Használjunk eredeti jogtiszta operációs rendszert, amihez megkapjuk a rendszeres szoftverfrissítéseket is. Ezekben a frissítésekben megtalálhatóak a biztonságra vonatkozó folyamatos fejlesztések is. Így gépünk stabilabb működésre lesz képes, védettebb lesz a külső támadásokkal szemben.